Συνταγή για Πασχαλινό Τσουρέκι
Υλικά:
2 1/2 κιλά αλεύρι
300γρ. βούτυρο
750γρ. ζάχαρη
6 αυγά
600γρ. γάλα
1 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι
λίγο αλάτι
ξύσμα πορτοκάλι
180γρ. νωπή μαγιά
(αμύγδαλο ψίχα σε φέτες)
Ζύμη:
Ανακατεύετε 500γρ. αλεύρι και 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό με τη μαγιά για να γίνει πολτός πηκτός. Αφήνετε αυτό το προζύμι 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ζύμωμα:
Λιώνετε τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με λίγο αλάτι, κακουλέ, μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα λάκο στη μέση, βάζετε το προζύμι και το λιώνετε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη. Ρίχνετε τα ασπράδια και τους κρόκους των αυγών που έχετε χτυπήσει χωριστά και ζυμώνετε όλα τα υλικά σας ότα το μίγμα ζυμωθεί καλά και τελειώσει το βούτυρο (30 λεπτά ζύμωμα). Το σκεπάζετε καλά για 2-3 ώρες να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού φουσκώσει το πλάθετε σε φόρμες ή πλεξούδες και τις κρατάτε μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Ψήσιμο:
Αλείφετε με αυγό και λίγη ζάχαρη και τα ψήνετε στους 180οC για 35-40 λεπτά.
*Αν θέλετε μετά το αυγό και τη ζάχαρη πασπαλείστε με αμύγδαλο
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου